International skat
Grænseoverskridende trafik af varer, tjenesteydelser og mennesker har altid givet anledning til skattemæssige udfordringer, særligt i forhold til Danmark, eftersom vi har et meget højt skattetryk set i international sammenhæng.
Ofte vil skatten blive mindre, hvis en indkomst skal beskattes i udlandet fremfor i Danmark. I det lys er det naturligt, at de danske skattemyndigheder har særligt fokus på, om virksomheder og personer med grænseoverskridende aktiviteter betaler den skat, de skal, her i landet.
Tilsvarende ønsker andre lande naturligvis også at opkræve den skat, som de mener sig berettiget til. Derfor har Danmark indgået dobbeltbeskatningsoverenskomster med en lang række lande, der regulerer fordelingen af beskatningen mellem Danmark og det pågældende land.
Kontakt gerne advokat Kristine Wagner på tlf. 38 40 42 20 eller kw@hulgaardadvokater.dk eller advokat Lars Lauge Nielsen på tlf. 38 40 42 24 eller lln@hulgaardadvokater.dk, hvis du vil vide mere om udfordringerne i forbindelse med international skat, eller læs mere om udvalgte problemstillinger nedenfor.
Personers skattepligt til Danmark
Reglerne om personers skattepligt til Danmark er komplicerede og uklare på en række punkter. Tager man fejl og undlader at betale skat i Danmark, kan følgerne være katastrofale (se f.eks. sagen med Camilla Vest, som blev idømt ubetinget fængsel i byretten og en bøde på 3 mio. kr., men senere blev frikendt i landsretten). Det er særligt spørgsmålet om, hvorvidt du har bolig til rådighed, der er afgørende. Er du fraflyttet, men har bolig til rådighed i Danmark, skal der ikke meget til, før du bliver fuldt skattepligtig her i landet.
Arbejdsudleje
Når en dansk virksomhed anvender udenlandske underleverandører, vil Skattestyrelsen i nogle tilfælde anse de udenlandske arbejdere for skattepligtige til Danmark (A-skat m.v.) med den konsekvens, at den danske virksomhed hæfter for skattebetalingen. Denne hæftelse vil være aktuel, hvis Skattestyrelsen finder, at den danske virksomhed skal anses som reel arbejdsgiver (arbejdsudleje) for de udenlandske arbejdere, og at der således ikke er tale om arbejdsydelser, som er leveret af en selvstændig, udenlandsk erhvervsvirksomhed. Det er afgørende, om de pågældende udenlandske arbejdere ud fra en konkret bedømmelse reelt arbejder som lønmodtagere for en dansk virksomhed eller indgår i arbejdet for en selvstændig, udenlandsk erhvervsvirksomhed. Det har i praksis vist sig, at denne sondring kan være hårfin.
Indeståender på udenlandske konti
Internationalt er der gennem de senere år opstået et forøget fokus på bekæmpelse af international skatteunddragelse – herunder bekæmpelse af skatteunddragelse gennem benyttelse af skattely. Danmark har været en aktiv spiller i dette arbejde, og Danmark har indgået en række aftaler med bl.a. skattelylande som Schweiz, Luxembourg, Liechtenstein og Gibraltar om automatisk udveksling af skatteoplysninger.
Det betyder, at hvis man som person eller virksomhed/selskab har indtægter fra udlandet, som ikke er korrekt indberettet til de danske myndigheder, er det ofte kun et spørgsmål om tid, inden disse oplysninger tilgår de danske skattemyndigheder. En sådan sag vil dels udløse beskatning af de udeholdte indtægter tillagt renter, dels tillige en straffesag med påstand om bøde eller fængsel.
Hulgaard Advokater har betydelig erfaring med at hjælpe danskere med at selvanmelde sådanne konti, hvad enten det handler om at sikre korrekt dokumentation for lovlige indeståender eller om at sikre den lavest mulige bøde/straf. Det skal i den sammenhæng fremhæves, at der ved en selvanmeldelse sædvanligvis gives en stor rabat på de straffemæssige sanktioner, fremfor en situation hvor unddragelsen opdages af skattemyndighederne.
Vi holder gerne et uforpligtende møde eller tager en telefonisk drøftelse om, hvordan du kommer videre med din skattesag med et godt resultat.
Kontakt gerne advokat Kristine Wagner, 38 40 42 20 eller kw@hulgaardadvokater.dk, eller advokat Lars Lauge Nielsen, 38 40 42 24 eller lln@hulgaardadvokater.dk, for en nærmere drøftelse af dine overvejelser og behov og lad os se, om vi kan hjælpe dig.
Skat, når din virksomhed udfører arbejde i udlandet
Af Selina Musa og Kristine Mølgaard Mogensen Har du ansatte, som bor i Danmark, men arbejder i udlandet for dig og din virksomhed, så bør du læse med her. Fast driftssted Din virksomheds skattepligt afhænger i høj grad af, hvorvidt dine ansattes arbejde i...
Relaterede artikler
- Har du indkomst fra udlandet?
- Hvem betaler indkomstskat til Danmark?
- Hvornår indtræder skattepligten ved tilflytning?
- Skattemæssige konsekvenser ved fraflytning
- Udenlandsk indkomst skal selvangives
- Indeståender på udenlandske konti
- Misforståelser om bestyrelsesarbejde og dansk skat
- Panama Papers og Paradise Papers