Forslag: Nye regler om maksimal betalingsfrist på vej (OPDATERET)
Den 12. september 2023 fremsatte EU-Kommissionen et forslag om en ny forordning om bekæmpelse af forsinket betaling i handelstransaktioner.
Formålet med forslaget er at forbedre betalingsdisciplinen for alle aktører, herunder offentlige myndigheder, store virksomheder og SMV’er samt beskytte virksomhederne mod negative virkninger af betalingsforsinkelser i handelstransaktioner.
Forslaget indeholder en maksimal betalingsfrist på 30 dage, hvorefter alle fakturaer skal betales inden for 30 dage, uanset produkt, sektor og virksomhedsstørrelse. Det vil sige både i B2B-transaktioner og G2B-transaktioner. B2C-transaktioner er undtaget fra forslagets anvendelsesområde.
Det oprindelige forslag gav ikke mulighed for at fravige de 30 dages betalingsfrist. Forslaget var dermed ganske vidtgående, idet mange virksomheder opererer med væsentligt længere betalingsfrister.
EU-Parlamentet godkendte den 23. april 2024 EU-Kommissionens forslag med en række ændringer, herunder at der blandt andet gælder følgende undtagelser til den maksimale betalingsfrist på 30 dage:
-
- Man kan aftale en betalingsfrist på 60 dage, hvis det fremgår direkte af den underliggende kontrakt i B2B-forhold.
- Udstederen af en faktura kan fastsætte en maksimal betalingsfrist på op til 120 dage for følgende varer:
- slow-moving goods, som definers som “means goods in the retailer’s possession, from actual supply by the manufacturer or the wholesaler to final retail sale, for more than 60 days on average”.
-
-
- seasonal goods, som definers som “means goods the demand for which increases, in a significant manner, regularly at certain times or seasons of the year”.
-
EU-Kommissionen vil vedtage og udstede vejledninger vedrørende anvendelse af definitionerne af slow-moving goods og seasonal goods, inden forordningen træder i kraft.
Betalingsfristens påbegyndelse…
Betalingsfristen vil blive regnet fra den dato, hvor fakturaen modtages eller en tilsvarende anmodning om betaling fra skyldneren fremsættes. Det forudsættes dog, at skyldneren har modtaget de(n) pågældende varer eller tjenesteydelser. Forslaget afskaffer dermed muligheden for, at parterne kan indgå en aftale om en længere betalingsfrist, da fristerne er absolutte. Betalingsfristen berører ikke en eventuel kortere periode, der kan være fastsat i national ret.
Der vil dog være mulighed for, at der i national ret fastsættes en procedure for accept eller verifikation af varer eller tjenesteydelser på op til 30 dage, hvis det må anses som strengt nødvendigt grundet varernes eller tjenesteydelsernes særlige karakter.
Hvis man ikke overholder betalingsfristen…
Skyldner skal betale morarenter ved forsinket betaling, medmindre skyldneren ikke er ansvarlig for den pågældende betalingsforsinkelse. Morarenten vil i disse tilfælde blive beregnet som den Europæiske Centralbanks referencesats med tillæg af 8 %.
Samtidigt skal skylder betale EUR 50 pr. handelstransaktion, hvor skyldnerens betaling er forsinket.
Retten til opkrævning af morarenter eller kompensation kan ikke fraviges, og man kan ikke forsætligt forsinke eller forhindre tidspunktet for fremsendelse af fakturaen. Sådanne kontraktvilkår og praksis vil være ugyldige.
Hvornår træder forslaget i kraft?
Reglerne er endnu ikke trådt i kraft og forordningen træder i kraft 18 måneder efter forordningens offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende.
Har du spørgsmål?
Hulgaard Advokater følger udviklingen. Hvis du har spørgsmål til forslaget, så er du velkommen til at kontakte os.
Selina Musa
Erhvervsjuridisk Fuldmægtig
Mobil: +45 42 13 42 19
E-mail: sm@hulgaardadvokater.dk
Peter Lunau Larsen
Advokat og partner
Dir.tlf.: +45 51 15 85 15
E-mail: pll@hulgaardadvokater.dk