VE-certifikater og CO2-kvoter
VE-certifikater
VE-certifikater eller oprindelsesgarantier, som de også kaldes, er et elektronisk bevis, der dokumenterer, at en given mængde energi er produceret af vedvarende energi. En oprindelsesgaranti har en standardstørrelse på 1 MWh for hver produceret megawatt time (på sigt kan der udstedes oprindelsesgarantier på mindre end 1 MWh).
Der kan udstedes oprindelsesgarantier for elektricitet, gas, fjernvarme og fjernkøling fra vedvarende energikilder.
VE-certifikater har ikke indflydelse på den afgiftsmæssige behandling af for eksempel el eller gas i Danmark. VE-certifikaters værdi dikteres af udbud og efterspørgsel på det frie marked. For VE-producenten kan salg af VE-certifikaterne repræsentere en ekstra indtægtskilde, der kan bidrage til at finansiere yderligere grønne investeringer. Køber af VE-certifikatet bruger certifikaterne primært til at demonstrere virksomhedens grønne profil og til modregning i virksomhedens CO2-regnskab, idet certifikaterne kan erstatte CO2-kvoter for en CO2-kvoteomfattet virksomhed.
CO2-kvoter
CO2-kvotereguleringen er en klimamæssig regulering indenfor EU, som har til formål at nedbringe udledningen af CO2. En CO2-kvote giver den kvoteomfattede virksomhed ret til at udlede ét ton CO2 i atmosfæren. Mængden af CO2 kvoter i EU reduceres løbende, hvorfor prisen på CO2 kvoter vil stige, hvilket skaber et incitament for de CO2 kvoteomfattende virksomheder til at omstille deres energiforbrug til ikke-CO2 kvotebelagte energiformer.
Hvis man som kvoteomfattet virksomhed ikke anvender alle sine tildelte CO2-kvoter, kan virksomheden sælge deres resterende CO2-kvoter til andre kvoteomfattede virksomheder, der har svært ved at reducere deres CO2-udledninger til det tilladte.
CO2-kvoter har en direkte betydning for virksomhedens CO2-afgiftsbetaling.
Vi rådgiver om salg, køb og anvendelsen af VE-certifikater og CO2-kvoter, samt hvilken betydning reglerne har for jer.
Kontakt
Hvis I vil vide mere om VE-certifikater og CO2-kvoter, er I velkommen til at kontakte Bettina Mikkelsen på tlf. 42 13 42 44 eller bm@hulgaardadvokater.dk eller Anna Meldgaard Petersen på tlf. 42 13 42 43 eller amp@hulgaardadvokater.dk
Regeringen udgiver ny solcellestrategi
Regeringen har netop præsenteret en ny solcellestrategi for at styrke udbygningen af solceller i Danmark. Strategien indeholder en række tiltag, som både skal øge antallet af solcelleanlæg og forbedre vilkårene for de naboer, der får solceller tæt på deres hjem. Målet...
Relaterede artikler
- Ny politisk aftale om energiparker – Er aftalen ren luft eller er vi reelt blevet klogere?
- Energifællesskaber: Muligheder og udfordringer?
- Energibeskatning og overskudsvarme fra pyrolyse
- Nyt fra EU: Styrkelse af EU ETS og indførsel af en klimatold
- Gode råd i forbindelse med håndtering af energiafgifter
- Afgiftsgodtgørelse og renterisiko
- Regeringen fremskynder klimaindsatsen frem mod 2025
- Overskudsvarme – et vigtigt værktøj til at nå vores klimamålsætning
- Udvidet adgang til måling af overskudsvarme med tilbagevirkende kraft
- CO2 - et centralt element i klimapolitikken